Бивш тайвански президент ще посети Китай

8

Бившият тайвански президент Ма Инцзоу ще посети Китай следващата седмица, като това ще го направи първия бивш или настоящ тайвански лидер, който ще отиде в КНР, предаде ДПА.
Пътуването на Ма беше обявено на фона на нарасналото напрежение между Китай и самоуправляващия се остров. От 1949 г. в Тайван управлява независимо правителство, но въпреки това Пекин смята Тайпе за своя територия.
Сяо Суцен – директор на Фондацията за култура и образование „Ма Инцзоу“ заяви на пресконференция, че Ма няма планове да посети Пекин. Ма ще бъде ръководител на делегация, сформирана от бивши правителствени служители и студенти, и ще посети няколко китайски града, сред които Нанкин, Ухан, Чанша, Чунцин и Шанхай. Освен това той ще отдаде почит на предците в Хунан по време на традиционните за китайците дни за възпоменаване на починалите.

Управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) отправи критики към плановете на Ма, и заяви, че този негов ход не зачита обществената воля и националните интереси на Тайван. В изявление на президентската канцелария на Тайван се казва, че по време на визитата си Ма трябва не само да се придържа към националните интереси на Тайван, но и да бъде изразител на чувствата на тайванския народ.
Ма е член на опозиционната партия Гоминдан и заемаше президентския пост от 2008 до 2016 г. При неговото управление двете страни, разположени на Тайванския проток, имаха сравнително гладки отношения.
В края на 2015 г. Ма се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Сингапур, като срещата беше отличителен момент в отношенията им. Китай прекъсна всякаква комуникация с ръководството на Тайван през юни 2016 г., месец след като Цай Ингвен от ДПП встъпи в длъжност като президент.
Китайското посолство във Великобритания вчера осъди предстоящото посещение на британски законодатели в Тайван, като заяви, че са настоявали да посетят острова въпреки строгото противопоставяне на КНР. Шестима законодатели от Британско-тайванската общопартийна парламентарна група ще се срещнат днес с тайванската президентка Цай Ингвен в Тайпе.

Коментари
Зареждане...