Бивш тайвански президент ще посети Китай

13

Бившият тайвански президент Ма Инцзоу ще посети Китай следващата седмица, като това ще го направи първия бивш или настоящ тайвански лидер, който ще отиде в КНР, предаде ДПА.
Пътуването на Ма беше обявено на фона на нарасналото напрежение между Китай и самоуправляващия се остров. От 1949 г. в Тайван управлява независимо правителство, но въпреки това Пекин смята Тайпе за своя територия.
Сяо Суцен – директор на Фондацията за култура и образование „Ма Инцзоу“ заяви на пресконференция, че Ма няма планове да посети Пекин. Ма ще бъде ръководител на делегация, сформирана от бивши правителствени служители и студенти, и ще посети няколко китайски града, сред които Нанкин, Ухан, Чанша, Чунцин и Шанхай. Освен това той ще отдаде почит на предците в Хунан по време на традиционните за китайците дни за възпоменаване на починалите.

Управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) отправи критики към плановете на Ма, и заяви, че този негов ход не зачита обществената воля и националните интереси на Тайван. В изявление на президентската канцелария на Тайван се казва, че по време на визитата си Ма трябва не само да се придържа към националните интереси на Тайван, но и да бъде изразител на чувствата на тайванския народ.
Ма е член на опозиционната партия Гоминдан и заемаше президентския пост от 2008 до 2016 г. При неговото управление двете страни, разположени на Тайванския проток, имаха сравнително гладки отношения.
В края на 2015 г. Ма се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Сингапур, като срещата беше отличителен момент в отношенията им. Китай прекъсна всякаква комуникация с ръководството на Тайван през юни 2016 г., месец след като Цай Ингвен от ДПП встъпи в длъжност като президент.
Китайското посолство във Великобритания вчера осъди предстоящото посещение на британски законодатели в Тайван, като заяви, че са настоявали да посетят острова въпреки строгото противопоставяне на КНР. Шестима законодатели от Британско-тайванската общопартийна парламентарна група ще се срещнат днес с тайванската президентка Цай Ингвен в Тайпе.

Коментари
Зареждане...