На Амур: където Русия и Китай са най-близо една до друга

47

От едната страна на река Амур е руският Благовешченск, а от другата – китайският Хейхъ. Едно време китайците идвали с куфари да продават евтини стоки на руския пазар, но днес те са големите работодатели в града.
Ако ги нямаше граничарите, човек можеше да претича по леда, сковал река Амур, и от Русия да се озове в Китай. Двете големи страни са най-близко една до друга тъкмо на това място: между градовете Благовешченск и Хейхъ, се казва в репортаж на Ина Рук за АРД.
Благовешченск е красив и просторен град, смятат го за „прозорец на Русия на изток“. На брега на Амур се развява руското знаме – толкова огромно, та да се вижда добре и на отсрещната страна в Хейхъ.„Там допреди двайсетина години имаше само няколко дървени бараки и гора“, казва пред АРД Олга Кушнарьова, собственичка на туристическо бюро в Благовешченск. Днес обаче на отсрещния бряг на Амур се издигат небостъргачи и молове, вижда се и един увеселителен парк. Навремето, като студентка, Кушнарьова понякога ходела до Хейхъ – за местните хора това било разрешено.
Куфарната търговия
„Куфарна търговия“ – така го наричали тогава. Олга минавала реката с две празни пътни чанти, а обратно са връщала с куп стоки: „Адидас“, „Диор“, „Левис“… Вярно, всичките били ментата, но хората въпреки това ги купували като топъл хляб. „Понякога се връщах с нахлузени един върху друг десет чифта джинси. Защото позволяваха да внасяме само две чанти – и дрехите на гърба си“, разказва Олга.
Стоката поемала към всички кътчета на Русия: „Благовешченск беше Адидас-столицата на СССР“, шегува се Олга. Но и самите китайци идвали за търговия в руския град и продавали за малко пари каквото смогнат да примъкнат: инструменти, тостери, фалшиви маркови дрешки. Такива пазарища има и до днес в Благовешченск, само че китайските търговци отдавна вече са си наели местни продавачи. Казано другояче: китайците са работодатели на руснаците.
Пазарът на жилища е огромен
Ли Лиуа ни посреща в огромния си офис, украсен в златни орнаменти. На стената зад гърба ѝ виси декоративна чиния с образа на президента Си. Ли Лиуа за пръв път дошла в Благовешченск преди 20 години и отворила първата китайска чайна в града, се казва в репортажа на АРД.
Днес тя е сред най-могъщите строителни предприемачи в Благовешченск. Докато пресмята нещо на калкулатора, тя обяснява, че вече е построила над 3000 жилища. „Пазарът е огромен, а хората се скъсват да купуват, понеже има държавни субсидии“, казва предприемачката пред АРД. С изгодните ипотеки руските власти се опитват да привлекат повече хора в Далечния изток, който иначе се обезлюдява.
На строителните обекти на Ли Лиуа работят руснаци, китайци и таджики. Многоетажните блокове, които изгражда нейната фирма, са тухлени сгради с едностайни и двустайни жилища, обикновено с балкон – добре измислени и практични апартаментчета.
Хората не се интересуват много от Европа
Според репортерката на АРД Ина Рук хората в Благовешченск не се тревожат особено от факта, че работодателите им са китайци. „На Ли Лиуа просто ѝ викаме Лариса, така е по-лесно. Тя е една от нас“, казва един градски съветник от управляващата държавна партия, който навремето работел като юрист за същата предприемачка. „Тя прави много за града“, добавя той.
Олга Кушнарьова казва пред АРД, че Китай може би ще запълни празнината, отворена в резултат от западните санкции срещу Русия. Тя самата говори перфектно китайски и продава туристически пакети за летуване в Китай, в Тайланд или Виетнам. Местните не се интересуват много от Европа – далече им е.
Кушнарьова подкрепя руската война срещу Украйна, защото Русия трябвало да се брани и да си пази границите. И президентът Путин бил съвсем прав. Репортерката я пита кой е виновен за войната, а Кушнарьова е истински изненадана: „Със сигурност не и Русия“. Но в Украйна тя самата не е била никога.
Войната се усеща и тук
Войната е далеч от река Амур, но въпреки това нейното дихание се усеща и тук. Защото и тукашните руски младежи са необходими на фронта: из Благовешченск висят рекламни плакати за влизане в армията, на някои автомобили е изписана буквата Z – символ на войната. Една служителка на Кушнарьова изгубила брат си на фронта.
Ли Лиуа не обича много да говори за войната. Казва само, че войните са лошо нещо – и бързо сменя темата.
Град Хейхъ направи новогодишен подарък на съседите в Русия. Кметството на Благовешченск се беше отказало от фойерверки заради войната. „Но китайците ни ги организираха, дори с лазерни и светлинни ефекти, прекрасно беше!“ – казва Олга Кушнарьова.
4.6

Коментари
Зареждане...