Държавният секретар на САЩ обяви „нов театър на конфликт“ с Русия в Арктика

0 262

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че в Арктика може да се появи „нов театър на конфликт“ поради изменението на климата и нарастващата роля на Русия.

През февруари руски бензинов танкер плава по Северния морски път по Арктика за първи път в историята. Доскоро по този маршрут се движеше само през няколко седмици в годината. Но тъй като Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света, този период се удължава.

каза Блинкен. изнасяйки реч за климата.

Според държавния секретар Русия „използва тези промени, за да се опита да установи контрол върху нови пространства, като модернизира своите бази в Арктика и изгради нови, включително една на 300 мили от Аляска“.

Според Блинкен Китай също увеличава присъствието си в Арктика.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че САЩ увеличават присъствието на военни кораби в Арктика. Според него военно-политическата обстановка в региона се усложнява от конкуренцията на водещите държави в света за достъп до ресурси и транспортни комуникации. Русия активно развива Северния флот, за да укрепи способностите си за отбрана и да осигури националните си интереси, подчерта той.
Руското външно министерство също изрази загриженост, че САЩ увеличават военното си присъствие в Арктическия регион и отбеляза, че Москва се застъпва за това, че остава поле за мирно сътрудничество.

Коментари
Зареждане...